När jag senast fick frågan från en bekant om var hen skulle beställa te så svarade jag som vanligt, ja, In the Mood for Tea är bäst men också dyrast, och det finns en annan spännande nätbutik som jag gärna skulle vilja smaka på teerna från så varför inte pröva: Gröna Teimporten? Detta gjordes och jag har nu fått pröva några teer därifrån och kan blogga iväg om detta ställe också.
Det här är en webbutik som bara säljer kinesiskt kvalitetste, och det går inte att låta bli att charmas av en sådan specialisering. Riktigt spännande blir det när jag läser på deras faq om vad de anser som fair trade:
Dagslönen för en skicklig teplockare i Zhejiangprovinsen är ca 80 SEK, vilket är ca 50% högre än för 3 år sedan. Lönerna kommer bli ännu högre för det förekommer ofta att det helt enkelt är brist på teplockare. Tyvärr leder utvecklingen i Kina till sämre te, eftersom mer te kommer att maskinplockas i framtiden.
Alltså, jag charmas av nördar och det går inte att alltid förbättra världen, hur världen kan förbättras är förövrigt ett ämne för en helt annan blogg. Men att seriöst tycka att det är ett problem att lönerna i Kina om några år kanske närmar sig nästan acceptabla nivåer för att det kommer att ge sämre te…? Det påminner mig om matematikprofessorn som på en konferens beklagade att vilken orkan det nu var hade vänt och missat USA:s östkust, eftersom det var första gången han skulle få chansen att pröva sin orkanmodell i praktiken och nu antagligen var tvungen att vänta till nästa sommar.
Nu tror jag kanske inte att människorna på gröna teimporten är ondare än någon annan, men helt klart är att de älskar sitt te.
Sen var det det här med namnet, jag skrev i förra inlägget att jag var avundsjuk på tekulturs namn men det här namnet är ganska obegripligt. I samma konversation som jag skrev om i första meningen så invändes också att hen inte bara ville ha gröna teer så det kanske var bättre att pröva något annat, jag försökte med en gissning att de kanske menade ekologiska teer, men även om de helt klart har ett förhållandevis brett utbud av ekologiska teer (vilket jag väl får anta med tanke på ovan enbart beror på att teet blir bättre när de slipper vissa bekämpningsmedel med mera inte att de bryr sig om miljön 😉 (ok, kanske inte sant, hittade en miljöpolicy på kontaktsidan) så har de även en hel del andra teer.
Min gissning är att de kanske började med att enbart importera gröna teer men att de sen breddat sig men att namnet levt kvar. De har hur som helst inte bara gröna teer i endera bemärkelsen.
Jag har nu inte ens handlat där själv så jag kan inte direkt säga något om bemötandet eller kunnandet, men hemsidan har väldigt mycket innehåll vilket är jätteroligt. Tyvärr så är den hyfsat rörigt och de har ett forum som tyvärr är helt inaktivt.
Men teerna då, det är väl ändå teerna vi bryr oss om här?
Jag är nöjd. Inte jätteimponerad, men det märks att det är hög kvalité och jag tror inte att de saluför några dåliga teer. Alpine lung ching (lung ching är det som i andra tebutiker kallas Long Jing) är ett te som verkligen smakar som de brukar, mycket smak och jämn och rund smak samtidigt som den inte är ospännande. Det är ett te som jag skulle kunna dricka väldigt länge utan att bli trött på. Når det upp till In the Mood for Teas? Det var för länge sen jag drack just det teet därifrån för att jag ska kunna säga varken det ena eller det andra. Spontant kanske inte, men det kan nog bero på att jag fått en liten romantisk bild av hur deras teer smakar.
Nästan exakt samma sak, fast med en helt annan smak då gäller deras Huang Shan Mao Feng, även här så är Mao Feng något som du hittar i de flesta välsorterade tebutiker, men det är mer ett samlingsnamn och kan variera mycket i kvalité. Det här är ett bra och karakteristiskt Mao Feng som jag gärna skulle vilja ha mer av. Det är också ekologiskt vilket förstås är ett plus.
Lika roliga är inte deras svarta teer, det var inte dåliga, inte alls, men jag kan inte hitta den där kvalitétsskillnaden som skulle göra att det fanns någon poäng att beställa dessa på nätet istället för att köpa dem för halva priset på tekultur.
Slutligen så drack vi även Shade Grown Sencha, som var ett jättetråkigt te. När ett te beskrivs med vilka smaker det inte har ”Det har mindre beska och syrlighet än vanliga sencha-teer. ” så kanske en inte ska förvänta sig för mycket, men jag hade hoppats att till exempel sötman då skulle bli mer framträdande, tyvärr tyckte jag inte att det hände någonting och det är inte ett te jag skulle köpa igen.
Gröna teimporten är ett roligt inslag på den svenska temarknaden och säkert ett ställe jag kommer att återkomma till, när jag konsumerar alltså, inte på bloggen.*
*Eller så kanske jag återkommer till dom på bloggen också, men om jag gör en fotnot till på fotnoten så kommer nog någon att reagera.