Karoibo Hojicha, det här är ett extremt te. Ett sånt som drickaren blir lycklig av och som inte bör bjudas till gäster utan förvarning. Japanska teer är normalt sett inte mina favoriter, jag tycker visserligen att ett billigt sencha är oerhört bra som baste av den gröna sorten men de mer framstående varianterna, njae, det mesta gör ändå kinserna bättre. Min ringa förståelse av teceremonier är också att medan de kinesiska främst handlar om att få den perfekta smaken på teet så är de japanska mer om ceremonin i sig, eller för att hårdra det lite, en kinesisk tecermoni handlar om att brygga och spilla en japansk om att vrida på saker.
Men Hojicha är något som jag då och då kommit tillbaka till, och efter inspirationen från en kopp te så kände jag att jag ville pröva igen. Jag blev inte besviken. Jag saknar nu japanska teatteraljer utan bryggde i min gaiwan, just detta Hojicha föreslog de 80 grader på så ingen risk att bränna sig (så illa i vart fall). Redan lukten på de obryggda tebladen, nej just det, i hojichas fall så rör det sig ju faktiskt om testjälkar nästan uteslutande, är speciell. Kanske lite som torkade aprikoskärnor hade doftat ifall de doftat jättemycket. Det är aldrig lätt att beskriva smaken och liknelser faller alltid platt. Trots allt är det så att om ett teet smakar precis som något annat, så finns det ju oftast ingen mening med att dricka teet. Men det är sött, så mycket är klart, men betänk då att jag inte menar den där hemska artificiella sötman ni får i billiga teer med lustiga namn, nej det är en naturlig sötma som från rostade honungskakor.
Hade det inte varit för hur polariserande det är så skulle jag nog säga att smaken påminner mycket om en god cigarr, på något vis känns det mycket basiskt och rökigt men inte alls på lapsangviset (rök/tjära hållet) utan mer åt brända mandlar. Eftersmaken som lever kvar i gommen även så här tio minuter efteråt är också så underbar.
Det här är ett te som klarar av att hävda sig, så varför inte dricka det till mat? Enda risken är att det tar över lite väl mycket ifall du nu har lagt ner dig och fixat en fin måltid. Absolut bäst skulle jag tro att det passar till en syrlig efterrätt, en citronfromage, något bärbaserat eller kanske en citronmarängpaj. Om någon vill komma hem till mig och baka så sparar jag lite te.
Det blir inget betyg, jag gissar nämligen att jag nästan bara kommer pröva bra teer och att jag kommer gilla alla på olika sätt, att då ge betyg blir mer förminskande än rådgivande. Men nu ska jag ha mer te, nog tror jag att det ska klara en fjärde dragning åtminstone.