En av de vanligaste missuppfattningarna bland de som försökt närma sig fin-te går något åt hållet: ”Ja, det är väl gott, men det så väldigt dyrt”. Nu tror jag knappast att dessa är inne och läser tebloggar men det kan ändå vara bra att ha samlat på sig argument då vi som gör det förstås vill bli fler.
Det är inte heller en särskilt konstig missuppfattning, det är grundläggande mänsklig psykologi att vi jämför priser med andra liknande saker som vi känner till. The Economist lär ha gjort ett experiment där två olika websidor presenterades, på den ena kunde man köpa en pappers + online prenumeration för säg 150£ eller bara en online prenumeration för 80£, på den andra så lade man till att det gick att köpa bara en pappersprenumeration för 140£, plötsligt så sålde kombinationspaketet mycket bättre.
Medvetet eller omedvetet så drog den potentiella kunden att det här var ett förmånligt paket, att köpa det var för sig kostade ju mycket mer, så att få båda för 150£ måste ju vara ett bra köp. Det är väldigt svårt att veta om något har ett rimligt pris eller inte, hur ska en bedöma hur mycket en tidningsprenumeration är ”värd”?
På samma sätt så ryggar många instinktivt tillbaka när de till exempel ser ett oolong som Qilan 94kr för 25g ?! Spontant så jämför hjärnan med Kobbs löste ca 20kr/100g eller teer med lustiga namn i lokala present/tebutiken där priserna kan gå upp mot 50kr/100g. Den som inte redan har gått därifrån räknar sedan kanske ut att det ju blir 3760kr/kg!
Hur kan man inte påstå att det är dyrt?
Det är väldigt få som äter tebladen som dom är, jag skulle inte ens rekommendera det. Istället borde vi förstås jämföra literpriset. Detta går ju nu inte så lätt för butikerna att göra, (och skulle nog bara göra det mer förvirrat) eftersom alla gör te på olika sätt, och därför får ut olika mycket te. Men om vi ska få en känsla av hur ’dyrt’ eller billigt det är så måste vi tänka i liter.
Jag prövade att väga den mängd Qilan som jag normalt tar när jag gör en kanna på 0.5dl, det visade sig vara 1.65g (ja, jag har införskaffat en särskild våg för ändamålet, populärt kallad knarkvåg då den väger ner till 0.05g med bra precision) (hur mycket te som en bör använda är ett intressant ämne som säkert kommer att skrivas om senare). Vilket lite snabb matte ger vid handen att det kostar ca 12.4kr/liter. Fast då har vi glömt bort att med nästan alla teer av bra kvalité (förutom vissa svarta) går det bra att använda bladen flera gånger, Qilan drar jag gärna 3 gånger och vi landar då på en kostnad av cirka 4kr/liter.
Nu vet jag att tebutikerna rekommenderar att betydligt mer te än så används, och eftersom jag ändå tycker att jag bevisar min poäng väldigt starkt så kan vi väl säga att te av riktigt fin kvalité kostar ca 5-15kr /liter.
Om vi nu jämför detta med några andra drycker:
Jättelyxigt te: ca 5-15kr/liter
Mjölk: ca 10kr/liter
Juice från koncentrat: ca 10-30kr/liter
Systembolagets billigaste whiskey: ca 300kr/liter
så tycker jag att det går att inse att det är just en missuppfattning, om än en väldigt naturlig sådan att fint te är fruktansvärt dyrt. Slutsatsen kommer förstås från att man omedvetet jämfört med Ceylon Kooh-i-Noor, som med motsvarande beräkning (8 gram /liter, 100kr/kg, 1 dragning) har ett literpris under 1kr.
Den korrekta slutsatsen är dock att billigt te är jätte-billigt och dyrt te är billigt.
Sen påstår jag inte att alla har råd med fin-te. I vårt segregerade samhälle idag så finns det många som av ekonomiska skäl sällan dricker juice och aldrig skulle komma på tanken att köpa en flaska whiskey på systemet. I de fallen så blir inte jämförelsen eller påståendet i inlägget relevant. Men jag tror också det finns många som lever i villfarelsen att det skulle vara väldigt dyrt och som skulle ha råd med det, som säg studenter utan barn, det är dessa jag tycker vi ska upplysa om att det går att få en oerhörd smakupplevelse och glädje för 5kr per liter.
Så sant! Vi plockade också fram vågen för ett tag sedan: http://www.pekoe.se/2014/extra-extra-billigt-te/ Te är verkligen en billig lyx.
Då har man kanske råd att köpa Fair trade, så att tearbetarna får en större del av kakan! (Säger jag som inte har Fair trade på de egna teerna, pga att vi inte haft råd att certifiera oss än …)
Det som också kan vara värt att tänka på är att i de små påsar som te oftast säljs i betalar man mycket för förpackningen, och att flygfrakten står för en god del av kostnaden för direktimporterat te. Samma te kan kosta betydligt mindre om ett helt parti gått på båtfrakt. Så utmaningen är att glömma prislappen när man smakar av 🙂
Lycka till – det behövs fler oberoende, o-pretto teälskare 🙂
/Mats,
Pekoe ekologiskt te
Jättekul att du hittat hit, jag tycker att frågan om fair trade och/eller ekologiskt eller inte är väldigt intressant och kommer säkert komma in på det förr eller senare, även inom teets värld så är världspolitiken närvarande. Men det är en bra poäng att frakten är en viktig del av priset, och jag håller helt klart med, det är smaken och inte priset som är avgörande även om det skulle vara billigt 🙂