Mina föräldrar drack kaffe, kokkaffe. Koka upp vattnet så att det bubblar, häll i kaffe, vänta tills du ser bubblor igen, då är det klart. Jag har något vagt minne om att jag som liten försökte laga te på detta sätt, men eftersom bubblorna aldrig försvann ansåg att det aldrig blev klart, det är oklart för mig varför. Någon gång så kunde vi få varm choklad, 3 teskedar socker, 1 tesked kakao, blanda med grädde, fyll på med varmt vatten, det kunde vi också få oss farmor som hade lärt sig hur hon gjorde barnbarnen blev snälla redan efter frukost. Idag vänder jag på proportionerna och blandar grädden med tabasco men det är fortfarande ett kärt minne.
Jag minns inte när jag började dricka te, men jag kan inte ha varit särskilt gammal, jag vet att det hemma även när jag var liten fanns löste (eller te som jag skulle kalla det nuförtiden), english breakfast som var så där riktigt starkt och gott, och andra märken som Himlagott som jag som och ung och oförstående tyckte var himla gott.
I min liksom i många andra släkter så fikades det en hel del, kaffe var inte gott och även om det hände att jag drack saft så blev det ofta te, kanske kände jag mig vuxen då, kanske var det godast.
Under gymnasiet så dracks det mycket te, både bland mig och mina vänner, många långa nätter då det spelades Risk ackompanjerades av denna dryck, och vid frukosten var det en självklarhet. Än så länge så fanns det inte direkt någon tekultur i sverige, i vart fall inte som jag hade upptäckt, det som dracks var löste från olika stora märken inhandlat på Obs vilket var Konsum Värmlands stormarknad på den tiden. Mitt uppvaknande kom senare, på en resa till Prag.
Vi gick förbi ett te-hus, jag fick med mig några in för att ’fika’ men själv var jag mest nyfiken på teet. Ner i ett tegelinramat källarvalv så fick vi menyer. Menyer på te. Det var en tjock bok med beskrivningar av varje te de serverade, och det var många teer. Menyn var på tjeckiska. På något sätt lyckades vi beställa te, och det var en smakupplevelse som förändrade mitt liv. Jag drack knappt alkohol vid tiden och när övriga i sällskapet kom hem och berättade om de billiga ölpriserna (ca 5kr för en stor, god (nåja), öl) så pratade jag om te. Det här var mer än 10 år sedan och jag har återvänt varje år sedan dess, men historien om čajovnan Siva är för lång för att berätta här.
Väl hemma så började det dyka upp tebutiker, mer eller mindre specialiserade, men till min besvikelse så var standard att satsa på teer med lustiga namn och konstgjorda smaker än någon slags kvalité. När jag efter andra pragresan (då de hade fixat en meny på engelska) letade efter något Puer-te, vilket som helst så dröjde det flera år innan jag fick tag på något i sverige. Det kändes märkligt då tjeckien inte direkt producerar mer te än sverige, men jag köpte med mig mer och mer hem för varje år.
Till slut började jag hitta butiker i Stockholm (där jag inte bor eller bodde) och något senare på nätet där det gick att få tag på te med bra kvalité, jag nördade ner mig mer och mer, det skulle vara jordiga puer, nötiga oolong och gräsiga gröna (till stor del stämmer det fortfarande med min smak), och jag fick svårare och svårare att dricka Yellow Label i tepåse. Under en resa till kina upptäckte jag jasminteer och förflyttade mitt absoluta motstånd mot alla former av smaksatt te till att bara gälla de artificiellt smaksatta. Att få se lite av tekulturen i kina var också en upplevelse som nog kommer att skrivas om.
Frustrationen när jag flyttat till stora staden Göteborg och insåg att det inte fanns några caféer där jag kunde få te på riktigt är en anledning till att jag skriver, men större är passionen och min vilja att dela med mig av och utbyta erfarenheter med andra tefantaster och blivande tefantaster. Idag dricker jag alla möjliga sorters te, på jobbet går det åt ett antal kopppar Sencha varje dag, hemma står alltid en gigantsik kanna med Ceylon som bara är att micra, och inte alltför sällan så tar jag fram fin-te i massor av olika former. De första två ger mig en känsla av vardag och trygghet, de senare är vad som gör mig lycklig. Ska det va lite te te?
Grymt! Hejar.
se där. Pojken har blivit stor. Ska bli spännande att följa din blogg
Kommentar utan disqus.
”nötiga oolong”: Det vill jag höra mer om; tips på specifika sorter och om det finns mer eller mindre nötiga oolong-téer. Ett önskemål om ett inlägg om oolong-téer, alltså.
Jag har köpt och druckit Tie Kuan Yin från Gröna Teimporten, men tänkte inte på om det var nötigt. Däremot ett väldigt gott allround-té, så jag kommer snart att beställa nytt.
Ja det låter absolut som ett intressant ämne att skriva om, och jo de har helt klart varierande ”nötighet” men jag tror det dröjer lite med det här då jag först måste införskaffa lite olika oolong, men tack för tipset, alltid kul att veta vad folk vill läsa.
Ja det låter absolut som ett intressant ämne att skriva om, och jo de har helt klart varierande ”nötighet” men jag tror det dröjer lite med det här då jag först måste införskaffa lite olika oolong, men tack för tipset, alltid kul att veta vad folk vill läsa.