Förra inlägget kanske sågs som väl publikfriande av mina mer nördiga läsare så här kommer något för att väga upp det. Olika sorters puerh tänkte jag prata om idag, och vad en ska tänka på när en prövar puerh för första, eller hundrade gången. Det här inlägget handlar om skillnaden mellan sheng-puerh och shu-puerh.
Vad är puerh kanske ni undrar? Då har ni varit dåliga läsare som inte följt med och kommit ihåg alla mina inlägg hitintills.
…
Ok då. Puerh är en sorts te, ungefär som ’svart te’, ’grönt te’ eller oolong, det unika med puerh är att det är gjort för att lagras. Andra teer bör drickas så färska som möjligt, särskilt grönt te som jag skulle säga har ett bäst före på ungefär ett halvår upp till ett år (beroende på hur det lagras), svart te står sig lite bättre eftersom det fått oxidera klart och var också under en lång period något som framförallt användes för det te som skulle skeppas till väst då det överlevde färden mycket bättre. Men puerh är ett te som blir bättre med tiden (givet perfekta lagringsförhållanden och andra sådana detaljer förstås).
Det har också kanske den mest särpräglade smaken av de kända teslagen (även om puerh kan smaka väldigt, väldigt olika), och det går att få bryggningar som är minst lika svarta som kaffe. På kinesiska så är det puerh som är ’svart te’, det vit kallar svart kallar de för ’rött’ och grönt är grönt. Det är inte en mer rätt benämning, snarare är det så att vi utgår från färgen på tebladen och kineserna från färgen på drycken men det kan ge en fingervisning om hur puerh ser ut när det är bryggt.
Hur smakar det då? Kritiker kan ibland säga att det smakar lagård eller kompost, själv skulle jag säga att det varierar mycket men ofta ligger i spannet mellan multna höstlöv, bark och lycka. Det finns dåliga puerh som smakar mer åt lagårdshållet och det finns riktigt dåliga puerh som knappt smakar något alls förutom en liten dragning åt honung. Men jag kan uppskatta både riktigt ’fina’ puerh med en mycket distinkt men mjuk och len smak och de ofta billigare och lite rivigare varianterna.
Kanske också bör nämnas att all puerh kommer från Yunnanprovinsen i kina, andra jästa teer bör kallas för andra namn. Jästa teer?
Ja, det som skiljer puerh från grönt te (som det annars tillverkningsmässigt har mest likhet med) är att det efter att oxideringen avbrutits pressas och sedan får de mikrober och jästsvampar som finns naturligt i teet under lång tid bearbeta det för att ge teet den speciella smaken. När jag säger lång tid så talar jag om tidsrymder på mellan 10-100 år och det krävs då att det ligger mörkt, svalt, torrt och i låg syrehalt. Sedan säljs det ofta (i vart fall om det är finare) i pressad form där ’tekakan’ är den vanligaste.
Det jag nu beskrivit är ett sheng-puerh, alla de finaste puerhen är sheng-puerh men förleds därmed inte att tro att detta alltid är det bästa köpet. För just eftersom det tar sån tid så är det dumt att köpa ungt sheng-puerh (om du nu inte råkar gilla just den smaken förstås) och ett 5-årigt sheng-puerh kommer antagligen inte alls smaka lika mycket eller bra som ett 5-årigt shu-puerh.
Vad är då ett shu-puerh. Ja det är en ganska ny företeelse som kommer från 70-talet. Kanske hade de en surdegstrend redan då men en tillverkare prövade idén att istället för att låta det lagra sådär långsamt så kanske det kan hända något spännande om det lagras i en varm och fuktig miljö. Genom denna lagringen så skyndas åldrandet på avsevärt och det blev ett snabbt sätt att få fram teer med minst lika mycket smak som riktigt gamla sheng-puerh. De flesta puerh-teer som säljs i Sverige idag är av den här typen och det är också den typen som för mig känns som ’riktigt’ puerh. Dessa blir inte alltid bättre av att lagras länge, de blir fortfarande bättre upp till 20-30år eller så (och 5 år vill en nog ha som en grund) men ändrar sig inte lika mycket som sheng-puerh och efter den tidsperioden så sägs de bli sämre. Då metoden uppstod på 70-talet så kan det ju rimligtvis inte finnas jättemånga exempel som det prövats på men det känns ju också logiskt att så vore fallet.
Så nu vet ni! Drick puerh! Drick te! Och nästa gång någon bjuder er på puerh så kan ni stoltsera med att fråga om det är shu eller sheng.