Jag fick ytterligare en läsarfråga som jag fann väldigt intressant. (Det är förövrigt jättekul när ni ställer frågor, och det är oftast det som direkt eller indirekt inspirerar till inlägg). ”Vad ska jag dricka för te på kontoret, det finns vatten från en kaffeautomat?”
Det som skiljer tedrickande på kontoret för mig, och säkert för många andra är framförallt miljön. Att dricka ’fin-te’ är något som bäst avnjuts i en ganska lugn miljö och det kan dessutom vara lite pyssligt att tillreda. Det är inte svårt, men om ni är som mig så ingår det nästan alltid att spilla en del (vilket jag förövrigt hävdar är en vital del i den kinesiska tekulturen) och att hålla på och spilla lite grann fungerar liksom inte på jobbet.
På jobbet vill vi istället ha bra te, eller i vart fall inte tepåsar, och det ska gå snabbt och smidigt. Så vad är bästa alternativet? Det första som en kanske inte tänker på är just kaffeautomaters temperatur. Nästan alltid så är den för låg för att göra svart te, vattnet som kommer ut ur en sådan automat ligger snarare på 60-80 grader än 100 så om just det vattnet ska användas så är endast grönt te ett bra alternativ.
Nästa sak att tänka på är att det är mycket smidigare att kunna brygga teet direkt i koppen, få har lyxen att ha både tid och ork att på jobbet ha med sig en liten tekanna för tillagningen.
Med dessa två begränsningar så finns det en solklar vinnare och det är att köpa ett hyfsat bra Sencha. Det är onödigt att köpa ett riktigt fint sencha då du inte kommer få ut nyanserna lika bra ändå men som tur är så finns det ett ganska brett utbud av sencha, och här skulle jag säga att även den lokala te/kaffe/chokladbutiken förhoppningsvis kan ge dig ett alternativ som fungerar.
Det som är bra med sencha är dels då att det är grönt, men också att det är småbladigt och därför inte mår lika dåligt som många andra teer av att tillredas inuti en tekula. Fyll den till hälften (inte mer!) och ta ut efter 1-3 minuter beroende på dragning och smak. Även billigare sencha går att dra 2-3 gånger utan att byta blad vilket också bidrar till smidigheten. Ha en extra kopp/glas att ställa tekulan i på skrivbordet och så är det inga problem att hinna med att få i sig en 4-5 koppar under en arbetsdag.
Men det finns som vanligt alternativ. Många svarta teer har också ganska små blad eller är till och med nästan pulveriserade (som english breakfast) och dessa går naturligtvis också därför hyfsat bra att göra med tekula, om du har tillräckligt varmt vatten det vill säga. Om kontoret inte har en vattenkokare (det borde alla kontor ha, säg åt dem att köpa in det) så brukar det i vart fall finnas en micro som kan användas för att värma upp vattnet nära kokpunkten.
Ett annat alternativ är att istället dricka väldigt storbladiga teer som Long Jing eller vissa oolonger, och då inte använda en tekula utan ha dem direkt i koppen. Då kan det hända att du får något blad i munnen (min erfarenhet är att det här framförallt gäller första dragningen sedan brukar bladen stanna på botten), men det är bara att tugga och svälja, te är gott. Nackdelen här är att till exempel Long Jing som är ett grönt te med ganska kort dragtid, nästan kräver att du dricker upp det snabbt för att det inte ska bli beskt. Och då kommer vi slutligen in på puerh-teer, ett fint puerh kan du dra många gånger och dessutom gör det inget om vissa dragningar blir onödigt långa. Puerh direkt i koppen är det jag kör när jag vill variera mig eller lyxa till det jämfört med senchan och det fungerar jättebra. Vissa puerher kan du också använda tekula till om du nu verkligen vill, det är inget jag rekommenderar men fungerar det så fungerar det, och alla alternativ är bättre än tepåsar. Så mycket bättre!
För dig som inte jobbar på kontor så skulle jag säga att termos antagligen är ett bra alternativ. Dels brukar det vara mer socialt accepterat på jobb som inte är på kontor och dels så är det enda möjligheten om arbetet sker utomhus eller så utan tillgång till vattenkokare. Även här har jag några stalltips. Viktigaste är att aldrig använda samma termos för kaffe som för te, har du använt den för kaffe en gång så är det bara att köpa en ny termos för teet, det går inte. Nästa sak är att det är framförallt svarta teer och puerher som lämpar sig för termos, de mer delikata teerna blir på något sätt mycket mer urvattnade/förstörda av en termosupplevelse och jag skulle därför inte rekommendera att dricka grönt te ur termos. Det tredje är att jag skulle verkligen rekommendera att ta med en riktig kopp, att dricka ur termoslocket kan väl visserligen ge lite nostalgisk skidturupplevelse (om du är norrman i vart fall) men för mig så tar det ner helhetsupplevelsen en hel del.
Färre tepåsar åt folket!
Himla kul att läsa din blogg, Björn! Blir inspirerad att testa några nya tesorter nu. Kanske ska min fantastiska Mariage Frères-favorit få vila lite? Hm… Nu blev jag i och för sig sugen på en kopp bara för att jag skrev det… Dags för te!
Kram
Mia