Så efter att vi har lärt oss om Temperatur och Mängd så återstår egentligen bara själva kärlet för att lyckas med sina fina teer. Jag har skrivit lite om det här förut men det känns som att det kan vara värt sitt eget inlägg.
Det första som en bör undvika är att använda tekulor. Ja, jag vet, de är jättepraktiska, och om teet för tillfället inte är av det finare slaget, men låt oss anta fortfarande helt drickbart, som ett billigt sencha (grönt naturellt) eller ett gott earl grey (svart te med bergamotttolja) så för all del, använd tekulan och brygg direkt i koppen. Men om du har något finare te, och absolut särskilt om det är ett storbladigt te som nästan alla oolongteer eller long jing (grönt naturellt) och nästan alla puerh-teer, undvik tekulan.
Nästan lika viktigt är att undvika för stora tekannor. Låt bli 1,5liters kannan om du gör något annat än fulte, till och med en-literskannan är mycket, mycket svårare att få till ett bra te än om du gör säg 0.5l åt gången. Framförallt handlar det om att det är mycket svårare att få till rätt mängd, och mycket svårare att få en homogen (och rätt) temperatur.
I en bra liten tekanna kan du dessutom lägga i bladen rakt av, antingen för att pipen är utformad så att det går att hälla utan att blad kommer med (eller för mycket blad i vart fall något enstaka blad i koppen har ingen dött av), eller för att den har ett inbyggt filter eller så. Se bara till att hälla upp allt te i koppar efter varje dragning så att du kan göra fler utan att det har legat och blivit överdraget.
När det gäller material så är det inte så noga, glas, keramik, lera, vad som fungerar. Enligt tradition så ska oolong och puerh enbart göras i tekannor av Yixinglera, och dessutom ska en ha en kanna för varje sort. Jag har ett par sådana, och de är bra, det ger en väldigt bra känsla och snygga är de också, de har också en fördel att de är jättebra på att hålla värme, men i slutändan så är det inte så himla stor skillnad mellan olika kannor att det är något att bry sig om innan en blivit tenörd på riktigt.
Flickr-cc-by
Nästa steg är att skaffa en Gaiwan, dessa ser ut som en stor kopp med lock på, och där används locket för att se till att bladen inte följer med när teet hälls upp i kopparna (lite som om du häller av potatis), den här kan dock kräva en del träning, men att spilla ingår i den kinesiska teritualen så var inte rädd för det, men var däremot rädd om fingrarna, jag skulle rekommendera att enbart göra gröna och vita teer i din Gaiwan i vart fall tills du tränat en del. Varför? Jo, för 70-80 gradigt vatten gör betydligt mindre ont att få på fingrarna än 100-gradigt, tro mig, jag vet.
Slutligen om en inte har en tekanna, för att en kanske glömde ta med sig den på resan, eller har hamnat hos någon som aldrig bryggt te och ställer fram tepåsar (givet att du själv har med dig te då förstås, här kan jag rekommendera att alltid ha ett par Tuo Cha (små puerhbon) i din handväska/european man-bag), vad göra? Misströsta inte, nästan alla fina teer går lika bra att göra direkt i koppen, första dragningen kan bladen fortfarande vara lite ivägen, men sen brukar de snällt sjunka till botten. Största nackdelen med det här är förstås att teet måste drickas upp innan det dragit för länge.