Jag har skrivit en del om det här förut, men kände att det var så viktigt att det var lika bra att ge det en egen bloggpost.
Ett vanligt misstag som många gör är att de bränner grönt te. Det blir inte farligt för det men det smakar sämre, och ibland kan det vara så illa att det går från gott till inte-gott så vi vill inte bränna vårt te. Men vilken är den bästa temperaturen då? Ja, det är svårt att säga generellt men oftast så är det inte så himla noga, men det här är nog en ganska bra grundregel:
Så hur gör en då för att få rätt temperatur? Ja, säkrast är förstås att använda en termometer, men inte ens jag orkar göra det särskilt ofta. Själv fuskar jag lite genom att ha köpt en vattenkokare där det går att ställa in olika temperaturer och då är det lätt (även om även dessa efter ett tag måste kontrollmätas), men annars så går det också att kolla på bubblornas storlek. Öppna locket på vattenkokaren under tiden det kokar (nej det är inte farligt, ja det är dumt att ha huvudet rakt i ångorna, och ja akta barnen) så ser du hur det efter ett tag börjar uppstå små bubblor som sedan blir större och större.
Jag kan inte ge dig exakt vilken storlek som motsvarar vilken temperatur, om inte annat för att det är knivigt att mäta snabbt försvinnande bubblor i kokande vatten, men om du en gång använder en termometer så kan du senare matcha mot hur stora du upplevde att bubblorna var.
Men sen har vi det motsatta problemet också, vissa teer vill verkligen ha kokande vatten, och att då hälla i en kall tekanna eller kopp fungerar helt enkelt sämre än att inte göra det. Redan vid en mindre keramikkopp som jag experimenterade med så var temperaturen nere på 85 grader direkt efter upphällning. Det är ju visserligen bra om en har grönt te, då räcker det ju att inte hälla vattnet direkt på bladen så försvann risken för att bränna dom men för svart är det helt enkelt inte bra. De flesta teer är inte så känsliga för det här, men har du något fint svart eller puerh, pröva att förvärma kannan och se om du känner någon skillnad.
Bör en först koka vattnet och sen låta det svalna eller avbryta kokningsprocessen? På en del utländska sajter så verkar de utgå från det första, men i Sverige är det bara dumt, när vattnen blir för varmt så försvinner mer och mer syre ur det och vi vill ha kvar syret, så enda anledning till att verkligen låta det koka först är om en tror att vattnet annars kan vara otjänligt, men det är som sagt inte fallet här.
Nåja, det går nog ganska fort