Följande inlägg kommer från en av mina trogna läsare, doktorand, trebarnsförälder och mångårig teälskare. Vill du också skriva ett gästbloggsinlägg? Hör av dig i kommentarerna, det hade varit mycket uppskattat.
Inför en långhelg till Budapest gluttade jag i en reseguide jag fått låna av en vän. Egentligen var det bara en sak som stack ut – “1000 tea” beskrevs som ett tehus där en kunde sitta bort en hel eftermiddag, och självklart behövde jag planera in ett besök där.
När vi gick längs Vatci utca gick vi först förbi tehuset, eftersom det inte låg längs själva huvudgatan utan en behövde gå in på en innergård. På innergården luktade det ganska starkt av rökelse. En gemytlig atmosfär slog emot en när en öppnade dörren till tehuset. Det var en märkbart varm och fuktig luft, och inredningen var gemytlig med små bord, soffor och självklart även upphöjda avdelningar där en satt på kuddar på golvet. Tehuset var i två våningar där varje våning var indelad i olika sektioner, så en satt lugnt och avskilt.
Temenyn bestod av ca 20 sidor, indelat efter olika sorters framför allt kinesiska teer (även om en mängd andra teer också fanns att tillgå). Själv fastnade jag ganska snart för de fyra sidorna med Puer, varav två var med råa puer som kunde dra 16-20 ggr enligt menyn. Jag bestämde mig dock för ett puer som skulle ligga pressat i bamburör. När jag skulle beställa visade sig det dock vara slut, så då frågade jag vilket av pueren den anställde kunde recommendera. Han rekommenderade då ett puer som de hade gömt (dvs var inte med I menyn) som han kallade chokladpuer. När han såg mig skeptiska min skyndade han sig att tillägga att det hade ingenting med smaken att göra, men att istället för att pressas i den tradtionella tjocka, runda puerkakan så pressades denna tunt och fyrkantigt som en chokladkaka, och därav namnet.
I god tehusanda tog det lång tid att få menyn, att få beställa och att få in teet. Teet serverades på en spillbricka med två koppar, en kanna och en groda, med varmvatten I en vattenkokare bredvid. Enligt servitören skulle teet dra 10 sekunder/dragning, men då den första dragningen enligt detta koncept smakade inte särskilt mycket mer än vatten, lät jag den andra dragningen dra ca en halv minut istället. Då kom en mycket rund och varm jordsmak fram, den som jag älskar så mycket med puer. Smakupplevelsen växte med tredje och fjärde dragningen, den femte började dock teet tappa lite av sin smak så sjätte dragningen fick bli en sista långdragning.
Sammanfattningsvis kan detta tehus varmt rekommenderas. Även om deras slogan är ”gott te till goda människor” så kan jag intyga att även jag blev serverad.
Det står så mycket bra om puh erh på din blogg. Jag måste verkligen ha haft otur med mitt första då jag inte alls gillade det. Nog på tiden att testa igen!
Om du någon gång skulle vilja skriva om olika tekanner och bryggtekniker så är jag väldigt intresserad. Jag ska strax flytta hemifrån och har en hel del att köpa nytt :S
Hej, ja puerher är ganska varierande, dåligt puerh kan vara riktigt dåligt på ett sätt som många andra teer inte är. Ska se vad jag kan komma på om tekannor och bryggtekniker, det finns en del bra inlägg om det i början av bloggen, kika in i arkivet.