Så när vi nu har skaffat oss rätt temperatur på teet så är nästa steg att försöka skaffa sig rätt mängd. Det är svårt att hitta rätt mängd, inte bara skiljer det sig väldigt mycket mellan olika tesorter, det är dessutom ganska personligt och relationen till dragtid komplicerar det hela ännu mer.
Som någon slags grund skulle jag säga att 1.5-2g för 5dl ofta är ganska lagom och vad jag brukar använda. När jag brygger mindre volymer så går det oftast inte att skala ner rakt av utan även för 1dl så ligger jag nog på över 0.5g (om inte annat för att det är så svårt att mäta upp så lite). Vissa teer behöver mer, och tyvärr är det också så att i princip alla teer (utom puerher) tappar smak när de börjar bli gamla, och då krävs större mängd för samma resultat.
Om en inte har en finkalibrig våg så kan det vara bra att tänka på att olika teer har väldigt olika densitet och att i volym så behöver du ha mycket mer vitt te än puerh till exempel. Vitt och vissa gröna väger fånigt lite har jag märkt.
Men annars för dig som inte har jättemånga olika teer hemma (vilket ändå är en dålig idé eftersom de blir gamla) så fungerar det nog rätt bra att pröva sig fram, när jag gör ceylon i vår jättekanna så tar jag 3 lagoma matskedar, det vill säga skedar som vi äter med, eftersom jag minns att det då blir ett bra resultat.
Men sen kanske det händer, du står där med ett te som nästan inte smakar något. Om det är 4de dragningen och uppåt så är det inget att oroa sig för, det fanns antagligen inte mer smak kvar i teet men om det är första dragningen, är nu allt förlorat?
Vad du inte ska göra är att låta teet dra längre. Det går inte att kompensera för lite te genom ökad dragtid, det blir bara dubbelfel. Ja, det kommer smaka mer, men det kommer inte smaka mer gott utan bara mer ogott. Vad du nästan alltid kan göra däremot är att hälla av vattnet, hälla på mer te och göra en andra/första dragning
Jag har förövrigt hittat ett oerhört bra puerh i chinatown i San Fransisco och en kollega har låtit mig hänga på en tebeställning från schweiz så vi har många roliga inlägg att se fram emot. Det vill säga efter att jag gjort en lektion om den tredje grundpelaren också.