Bortglömt te, och då menar jag inte te som stått för länge i skåpet, har på mig samma charm som surströmming har på människor som… eh gillar ruttna saker. Te som har glömts i kannan kan nämligen förvånansvärt ofta vara väldigt gott, annorlunda smak visst, men inte en dålig sådan.
Ja, det är sant de allra flesta teer om de får dra för länge blir bara bittra med mycket flavonoider och inte alls goda att dricka men det finns undantag. Många puerh-teer tål tillexempel hur lång dragtid som helst, och det var inte ovanligt att jag på onsdagkvällar tillsammans med Jan först gjorde en kanna te, sen åkte och tränade för att sedan micra och dricka när vi kom tillbaka.
Det behöver inte heller vara fin-teer, för vanligt koh-i-noor ceylon så fungerar det minst lika bra att dra det i 10 minuter som i 3, och konstaterade med min kombo att vi nog båda föredrog den smaken.
Så.. pröva! Eller om ni är som mig så kommer ni råka pröva snarare än att göra det medvetet men häll då inte ut teet innan ni smakat.
Dessa teer fungerar förövrigt också jättebra till att göra tesnaps, ta te, häll på sprit, låt stå ett dygn ungefär, sila, drick till sillen eller chokladkakan.