Ljudbokstjänsterna har exploderat de senaste åren. När jag var liten fanns ljudböcker på kassettband, och sedan fanns det på CD-skivor. Nu finns det en uppsjö med appar som erbjuder ljudböcker. Idag kollar jag närmare på vad för alternativ det finns och deras för och nackdelar.
De största och mest kända av betalaternativen i Sverige är Storytel, Bookbeat, Nextory, och Audible. De tre förstnämnda bygger på samma princip, du betalar en månadsavgift och får lyssna på så många böcker du vill, dock så har Bookbeat och Nextory olika nivåer beroende på hur mycket du väljer att betala, så om du tar de billigare alternativen har du begränsat antal timmar du kan lyssna på. Audible skiljer sig från dessa tre genom att där betalar du en abonnemangsavgift som ger dig 1 bok i månaden, sedan betalar du extra per varje bok du köper. De tre första fungerar alltså som en streamingtjänst à la Netflix, och med Audible köper du ljudboken och äger den, vilket gör att du har boken kvar i din ägo även om du skulle avsluta ditt abonnemang.
Jag har testat samtliga fyra tjänster och Audible är den jag gillar minst, dels för att dom ägs av Amazon, men även för att jag gillar att ha fri tillgång och inte behöva betala per bok jag läser. De tre streamingtjänsterna är ganska mycket same same, jag har Storytel, för att jag gillar deras läsplatta och för att jag gillar deras prismodell. Den är enkel och rak och jag har ingen begränsning på antal timmar jag kan lyssna på, samt jag behöver inte känna mig stressad av att ha valt ett dyrare abonnemang och sedan inte lyssna tillräckligt många timmar för att tjäna in pengarna jämfört med ett av de billigare abonnemangen. Samtliga av dessa nämnda tjänster kan du testa gratis i 30 dagar, och därför känns det onödigt att skriva mer om dom, testa och se vilken du gillar bäst helt enkelt.
Men det finns även gratis alternativ. Låt oss börja med vad biblioteken erbjuder.
Via biblioteken kan du antingen lyssna på böcker via Biblio eller Libby. Dessa appar är alltså begränsade till vart du har lånekort, vissa bibliotek har Libby andra har Biblio. Att det är olika beror på vad biblioteket i fråga använder sig av för att låna ut digital media, Overdrive (som har Libby) eller Axiell Media (som har Biblio). Biblioteken sätter även sina egna regler kring utlåning av ljud/e-böcker och har olika utbud av tillgängliga titlar. Jag tycker Libby är både snyggare men framförallt mer användarvänlig än Biblio, som helt ärligt är rätt så kass.
Sedan finns det gratis alternativ som inte är kopplade till biblioteken. LibriVox har ljudböcker som är upphovsrättsfria, vilket dom blir 70 år efter författarens död, den är full av äldre titlar med andra ord. LibriVox drivs av volontär inläsare, vilket i princip innebär att vem som helst får läsa in vad dom vill. Vissa böcker består av fler inläsare, oftast då en läsare per kapitel. Jag gillar hela konceptet att göra gratis ljudböcker tillgängliga för alla, men ibland så är inläsaren inte så bra, och ibland är dialekten helt, totalt, jättefel. (Som när jag försökte lyssna på Pride and Prejudice och kom till ett kapitel vars inläsare hade extremt stark sydstatsdialekt, det gick bara inte att lyssna klar boken).
Avslutningsvis kan jag konstatera att kvaliteten på uppläsningen och på appen betyder mycket för läsupplevelsen. Jag läser i första hand en bok via Storytel om den finns där, appen är bra och uppläsningen lika så. Det är tråkigt att betalalternativet är det bästa, men kanske inte så oväntat.
Live long and prosper!
Det finns också ett antal tebutiker som erbjuder prenumerationer, men tyvärr verkar det mest vara artificiellt smaksatta teer så har inte hittat någon tjänst att rekommendera