Nu när hela 2020 har passerat tänkte jag gå igenom lite statistik över min läsning under året som har gått, (för statistik är roligt), och även prata lite om mina läsmål för 2021.
Jag kommer ha 55 som läsmål 2021 också, även fast jag läste betydligt mer än så under 2020. Men att läsa lite drygt 1 bok i veckan känns som en bra mängd, jag känner inte att jag vill sträva efter mer än så.
Jag läste många noveller framförallt i början av året, det drog ner snittet på antal sidor per bok rejält.
Kategorin “Övrig fantastik” är böcker som jag inte tycker passar bra in i varken fantasy/sci-fi eller skräck, men som har element i sig av dessa genrer eller på annat sätt inte skulle kunna vara verkligt.
Denna fördelning av böcker jag läst känns ganska normalt för att vara mig, jag brukar ju säga att jag läser allt utom deckare, men det blev mycket fantasy och det lär det säkert bli under 2021 också.
Min ljudboksläsning har varit avsevärt mindre under 2020 än normalt då Covid gjort att jag jobbar hemifrån och resor överlag minskat drastiskt. Det är när jag är påväg någonstans i kollektivtrafiken som jag främst läser ljudböcker då jag blir åksjuk om jag försöker läsa med ögonen.
Min vurm för Young Adult böcker kommer nog aldrig gå över, och att min bokcirkel “Forever Young” uteslutande läser YA hjälper ju också till att hålla siffrorna uppe.
Eftersom jag oftast inte läser klart böcker som jag inte gillar, blir det sällan lägre betyg än 3 jag sätter, och eftersom jag är ganska snål med mina femmor lär snittet vara ungefär samma 2021.
2019 gav jag 3 femmor och 2018 gav jag 6 femmor.
Är en bok skriven på engelska eller svenska föredrar jag att läsa på originalspråket. Engelska böcker läser jag oftast bara på svenska om jag inte får tag på boken på engelska.
Att läsa främst vita författare från Sverige, England och USA är något jag inte är nöjd med. Jag vill och behöver öka bredden av författare jag läser. När jag kollar på min att läsa lista så är det mest vita brittiska och amerikanska författare på den, jag måste göra ett medvetet och aktivt val att bredda mitt urval av böcker.
Nedan följer vilken typ av representation som funnits i böckerna jag läst.
Säkerligen hör detta samman med att jag läser överväldigande majoritet av vita författare.
Att jag som en queer person som gillar att läsa queera böcker ändå har hela 64,2% och 83,7% av böckerna jag läst utan någon representation över huvud taget säger endel om hur tydligt böcker befolkas av straighta cispersoner.
Jag blir alltid glad när jag stöter på böcker som ger en korrekt bild av depression, och jag vill gärna läsa mer böcker med autism representation under 2021.
Utöver mitt mål att läsa 55 böcker hade jag även en läsutmaning som bestod av att läsa 50 böcker ur 50 olika kategorier (som tex “En bok som utspelar sig under vatten” eller “En bok publicerad på 90-talet”). Det var en utmaning jag gjort iordning själv, och det var trevligt, men jag kommer inte göra liknande under 2021 för det kändes inte som att det gav så mycket. Tanken var att det skulle få mig att läsa lite böcker som jag annars kanske inte skulle läsa, men jag känner mig rätt säker på att jag hade läst samma böcker under året även om jag inte haft utmaningen så jag skippar det 2021.
I övrigt har jag lagt till en kategori jag kommer ta statistik på under 2021 nämligen vart jag köpt boken eller vilken tjänst jag använt för boken (så tex “bibliotek”, “Storytel” eller “Oscarianska Compagniet”).
Det var allt jag hade rörande min läsning 2020. Jag har haft ett bra och roligt läsår och hoppas och tror på samma 2021.
Live long and prosper!
Jag har pinsamt nog inte fört någon statistik alls på vilka teer jag druckit under året, får se om jag orkar ändra mig för 2021