North and South
ISBN: 9780140620191
Författare: Elizabeth Gaskell
Utgiven: 1854
Betyg: 3 av 5 tekoppar
North and South utspelar sig i England den tidigare halvan av 1800-talet och handlar om Margaret, en ung kvinna som med sina föräldrar flyttar från en liten by i söder till en industristad i norr. Margaret har svårt att anpassa sig till sitt nya liv och hamnar i konflikt med John Thornton, ägaren av en textilfabrik.
Boken utspelar sig under en tid av stor samhällsomvandling, industrialismen har tagit ordentlig fart i England och med detta kom stora förändringar av hur folk levde och hur samhällsklasserna fungerade. Vi följer Margaret och genom hennes ögon får se ett samhälle i flux, en förändring ständigt närvarande och osäkerheten kring denna som Margaret upplever. Allt i boken ställs i kontrast mot varandra, lantligt mot urbant, arbetare mot ägare, underklass mot överklass, givmildhet mot girighet, natur mot uppfostran, och så vidare. Mycket av detta visas genom Margaret och John och deras relation till varandra. John har arbetat sig upp från fattigdom och äger nu en textilfabrik, och är Margarets motsats i allt. Född i olika samhällsklasser och med vitt skilda temperament och fördomar.
Jag gillar att boken aldrig försöker förenkla komplicerade situationer och heller aldrig förskönar det som händer. Både John och Margaret är tredimensionella karaktärer med bra och dåliga sidor, och berättelsen låter dig som läsare dra egna slutsatser om vad som är rätt eller fel i deras agerande och åsikter.
Spoilers förekommer i texten nedan.
Boken har den välkända tropen “fiender till älskande”. Margaret och John påbörjar sin bekantskap med ett dåligt intryck av varandra, som sedan förvärras och blir sämre och sämre, innan det sedan börjar stiga och dom tillslut älskar varandra. Jag tycker att boken hanterar detta ovanligt bra, och jag tror att det beror på att dom båda är så välskrivna karaktärer. Vi får vara så nära, och höra deras resonemang och känslor kring olika saker dom säger eller gör, att vi som läsare kan se saker från deras synvinkel även när vi inte håller med dom. Det gör det lättare att förstå att även dom själva kan komma att se detta och att det ligger till grund för de varma känslor som sedan blommar upp.
Jag rekommenderar berättelsen till flera olika typer av läsare. Boken passar den som är ute efter en lättläst klassiker med samhällskommentar, den som gillar historia och att lära sig om hur 1800-talets England fungerade, och till den som vill ha en vacker kärlekssaga med lyckligt slut.
Det dricks förstås en hel del te i romanen, men vi får inte glömma att britter är sämst på att dricka te, så ta inte för mycket inspiration därifrån.