Titel: Mem
ISBN: 1944700552
Författare: Bethany C. Morrow
Utgiven: 2018
Betyg: 4 av 5 tekoppar
Mem utspelar sig i Montreal i ett alternativt 1920-tal. Världen är som vår men vetenskapen har hittat ett sätt att extrahera minnen från personer. Minnena blir kopior, eller snarare bleka avbilder av människan dom kom ifrån, med minnet på loop tills dagen då dom upphör att existera. Förutom Elsie, ett extrakt som är en person i sin egna rätt och självmedveten, men varför hon är annorlunda vet ingen.
Det är inte en lång bok, knappt 200 sidor, men den känns längre. Inte så att den tar lång tid att läsa eller släpar sig fram, den är bara fylld av så många tankar och känslor att jag blir förvånad över att den har så få sidor, många författare behöver många fler sidor för att ens få fram hälften av vad Morrow förmedlar.
Jag noterar att jag på sistone läst många böcker som på olika sätt tar sig an frågan vad är egentligen en människa och så även denna bok. För Elise har inga rättigheter och inget självbestämmande utöver det andra personer ger henne, och hon är en ägodel åt personen som hon har skapats ifrån. De flesta hon möter ser henne snarare som ett exotiskt djur att visa upp än någon med egna känslor och tankar vilket gör att hon knappt har några vänner och största delen av sitt liv har känt sig ensamt. Ensamhet är bokens andra tema och tas upp på olika sätt i boken, inte bara genom Elise utan även genom människor som hon möter eller som finns i hennes liv.
Spoilers förekommer i nedan text.
Boken är även en kärlekshistoria mellan Elise och Harvey. Harvey jobbar i den underjordiska bunker där alla mems förvaras, dit som när boken tar sin början Elise har återkallats efter att ha fått leva sitt egna liv utanför bunkern under många år. Elise har, som jag tidigare skrev, ingen makt över sitt liv och är i mångt och mycket utlämnad åt Harveys välvilja, vilket givetvis gör det omöjligt att bygga en jämställd och hälsosam relation. Boken tar upp dessa problem men jag önskar att problemen kanske hade fått lite mer fokus.
Personligen tycker jag mer om att läsa om vänskapen som Elise utvecklar med en sköterska som jobbar i bunkern. Maktobalansen finns även här såklart, men den är inte lika stor som mellan Harvey och Elise då även sköterskan har många över sig som bestämmer över henne och hon har inte samma direkta oinskränkta makt över Elise. Jag ska dock erkänna att jag oftare är mer intresserad av att läsa om vänskap än om romantik, så det bidrar säkert även till att jag finner den historien mer intressant.
Det är en fin, varm historia om att vara människa, ensamhet, kärlek och vänskap och den får mina varmaste rekommendationer.
1920-talets amerika och spriten var förbjuden, men tedanser där man dansade charleston och drack te, både varmt och iste var tydligen en grej.